HEBERTRANS

Liofilizovan radi intramuskularne ili potkožne injekcije

hebertrans srbijaSastav:

Svaka ampula sadrži: Ekstrakt leukocita podložan dijalizi koji je dobijen iz ljudskih leukocita 1 U (1mg od ukupne količine proteina)

Drugi sastojci: Dektsran male molekularne težine, natrijum i kalijum hlorid i i puferski sistem natrijuma i kalijuma fosfata.

Mere: U Ekstraktima leukocita podložnim dijalizi uy aktivnost faktora prenosa opisane su razne mere vezane za imuni sistem, bilo da je antigen specifičan ili nespecifičan. Među prvima se nalaze: usporen prenos hipersenzitivnosti, stimulacija proizvodnje inhibitornog Faktora Migracije Leukocita (LIF), proizvodnja inhibitornog Faktora Migracije Makrofaga (MIF) povećanje proja limfocita podložnih stimulaciji antigenima, i povećanje veličine ćelija koje proizvode rozete sa eritrocitima ovce.

Nespecifična svojstva su od velike pomoći, kao što su: stmulacija blastične transformacije limfocita uz pomoć fitohemaglutina, stimulacija citotoksičnosti antitelima i stimulisanje aktivnosti NK. Ekstrakt leukocita podložan dijalizi sadrži, pored molekula koji su imunosupresivni i koji stimulišu koštanu srž.

Indikacije:

Prepoučuje se upotreba Herbertransa u sledećim patologijama:

Osobe sa imunodeficijencijom ćelija:

U ovim slučajevima imunodeficijencija uočena proverom hipersenzitivnosti kože, blastičnom transformacijom, proizvodnjom LIF, aktivnim i spontanim rozetama, ili proverom količine limfocita u krvi, pripisuje se balterijskim, virusnim, miktnim i parazitskim infekcijama, upornim ili ponovljenim.

Herbatrans se koristio u raznim probnim studijama, kontrolisanim ili studijama naslepo , kod dece i odralsih sa padom imunog sistema koji se podudaraju sa: amigdalitisom; infekcijama disajnih organa koje se ređe ili češće pojavljuju, teškim sepsama na odeljenju za intenzivnu negu, uključujući i opekotine; urinarne infekcije; keratomikoza; tuberkuloza pluća i infekcije herpesom zoster i običnim herpesom. U ovim slučajevima dolazi do normalizacije ili znatnog poboljšanja znakova ćelijske imunosti, kao i beneficija pacijentima u kliničkom smislu.

Herpes zoster

U kontrolisanoj studiji, vreme nestanka lezija i bola se značajno smanjilo sa 5.9 i 7.1 dana od dnevnog nanošenja doze od 1U Herbertransa u periodu do 5 dana.Izbegle su se komplikacije u svim slučajevima, kao što je ponavljanje postherpetskog neuritisa. Takođe su uočeni dobri rezultati u izolovanim slučajevima očnog herpesa zoster.

Običan Herpes

Tokom pilot-studije na pacijetnima sa običnim povratnim herpesom na genitalijama, licu i drugim mestima, došlo je to smanjenja perioda nestanka na 1-5 dana, kao i uklanjanje (28%) i smanjenje (43%) recidiva tokom godine opservacije, nakon primene Herbertransa tokom 6 nedelja. U svim slučajevima klinička slika nije više bila toliko ozbijna. Ovaj rezultat je potkrepljen kontrolisanom studijom naslepo. Nakon 18 nedleja lečenjadošlo je do značajnog smanjenje broja recidiva i trajanja lezija. Nakon 18 meseci, pacijenti koji su primili Herbertrans su potpuno izlečeni (67%) ili je njihovo stanje poboljšano (33%)

Kod dece sa sluzokožnom herpesnom povratnom infekcijom i ćelijskom imunoodeficijencijom, upotreba Herbertransa se pokazala uspešnom pri smanjenju vremena isceljenja lezija, pri smanjenju broja recidiva i pri normalizaciji ili poboljšanju pokazatelja ćelijske imunosti. Takođe se primećuje napredak u lečenju teških slučajeva herpetskog meningoencefalitisa .

U slučaju herpetskog keratitisa redovna upotreba Herbertransa u kombinaciji sa antivirusnom terapijom, u studiji naslepo, došlo je do smanjenja učestalosti pojave komplikacija (p≤0.008) (uveitis, distrofija rožnjače), kao i smanjenje vremena za koje se lezije izleče (p ≤0.002).

Pacijenti sa rakom

Kod pacijenata kod kojih je zapažena neoplazija Herbertrans je iskorišćen uz katalizatore ako bi im se poboljšao imunitet. Zapazilo se poboljšanje u slučajevima sa sepsom, kod operisanih pacijenata, kao i pri oporavku od teških slučaja leukopenije koje su izazvali leukostatici.

Alergijske i autoimune bolesti

U kontrolisanoj studiji slučajeva spoljnje bronhijalne astme , sa nedostacima dokaza imunosti ćelija koja je lečena Herbatransom toko 5 nedelja, što se nastavilo tokom godine, došlo je do uklanjanja (60%) ili do smanjenja (17%) učestalosti bronhijo-spaymalne krize, uz normalizaciju (70%) ili smanjenje (12) vrednosti lgE i do uzdizanja do normalnih vrednosti (78%) velične ćelija koje stvaraju aktivne rozete i do dokaza kasne hipersenzitivnosti kože.

Kod dece sa atopiskim dermatitisomlečenje Herbertransom došlo je do kliničkog i laboratorijskog poboljšalnja slučajeva (11/12) gde je bolest izazivala slabost imuniteta ćelija, ali nije imala dejstva u 10 slučaejva normalne ćelijske optornosti.

Uočeni su dobri rezultati upotrebe Herbertransa na pacijentima sa alergijskim keratokonjuktivitisom.

Kontraindikacije

Herbertrans se ne preporučuje pacijentima sa hiperosetljivošću na dekstran ili bilo koju od soli koja se koristi pri pripremi.

Upozorenja

Ne sadrži prezervative. Iskoristite ga odmah nakon što istisnete tabletu i odbacite ostatak. Tableta se restvara u 1ml vode radi injekcije izbegavajući stvaranje pene, zobg čega se preporučuje da tečnost lagano pada na zidove činije. Ne koristiti ako dođe do zamućenosti ili do promene boje.

Predostrožnosti

Trudnoća ili dojenje: Nema studija na kojima je korišćen Hrbertrans na trudnicama, kao ni tokom dojenja. Stoga, ovde nema sigurnu upotrenu.Lekar treba da uradi analizu rizika u svakom slučaju pre nego što ga iskoristi.

Upotreba u pedijatriji: Herbertrans je korišćen kod dece sa primarnom imuodeficijencijom i infekcijama koje su se ponavljale, pogotovu kod gornjih disajnih organa, infekcijama izazvanih Herpesom itd. Nisu prijavljene bitne nuspojave niti poremećaji psihosomatskog rasta ili razvoja uprkos dugomesečnom lečenju.

Oprečna dejstva

Osim blagog eritema na mestu ubrizgavanja injekcije u 2% slučajeva, nije prijavljena nijedna bitna nuspojava upotrebe Herbertransa.

Interakcije sa ostalim lekovima z drugi oblici interakcije

Nijedan nije prijavljen.

Doziranje

Kod odraslih se najčešće koristi doza od 1U. Kod dece se obično koristi 1-2U po m2 telesne površine.

Učestalost korišćenja leka može da varira u zavisnosti od dijagnoze i razvoja bolesti: između 1U dnevno do 7 dana i jedne do 2U nedeljno;kod nekih pacijenata sa hroničnim bolestima lečenje se može produžiti do 6 meseci.

Uslovi skladištenja

Skladištiti na temperaturi između 2° i 8° C